България да загуби евентуално арбитражно дело срещу Газпром и да се

...
България да загуби евентуално арбитражно дело срещу Газпром и да се
Коментари Харесай

Служебният министър на отбраната вещае загуба от $1 млрд. на арбитраж с Газпром -

България да загуби евентуално арбитражно дело против " Газпром " и да се наложи да заплати 1 милиарда $. Това очакване изрази служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред Нова телевизия без да изясни по какъв начин е пресметнал сумата и без да уточни доводи за мнението си. 

По думите му поръчката на служебния енергиен министър от началото на седмицата, че " към този момент е неизбежно " да стартират договаряния с " Газпром " за доставки на природен газ, не значи, че се желае нов дълготраен контракт.

" Искаме да получим това, което сме платили. В последна сметка може да стане по този начин, че да платим това, което не сме си взели. И по тази причина ще се стигне до арбитраж. Моите упования са при такова развиване най-вероятно да платим 1 милиарда $ ", съобщи Стоянов.

" Вярно е, че има промяна в курса. И курсът е към индивида, към елементарния човек. Визирате Газпром, договаряния с Газпром и възможна доставка на газ. Ами... топлината няма цвят. Няма политически пристрастия. Всяко едно семейство се нуждае от топлота. "

Така Стоянов, който беше основен секретар на Румен Радев отговори на въпрос поемаме ли курс към Москва.

Нямаме опция да дадем оръжия на Украйна, само че продаваме

" Нямаме опция да предоставим на Украйна нито самолети, нито зенитно-ракетни комплекси, това, което е желано от нас, нито артилерийски системи. Ако предоставим това въоръжение, ще получим нови след 4 години, тъй като поточните линии са натоварени ", повтори Стоянов оправданието за какво България не изпраща въоръжение на Украйна. В същото време други страни, като Чехия, Словакия и Полша, към този момент получиха от Съединени американски щати и сътрудници в НАТО оръжие в подмяна на подареното тяхно на Украйна и то с поколоение по-модерно от руското, което подариха.  

Нищо не е изпратено за ремонт, не са водени и диалози. Не е изпращана и поръчка от украинската страна, сподели Стоянова за оповестената от България помощ под формата на ремонта на военна техника. 

В същото време Стоянов призна, че България предпоставя на Украйна оръжие през трети страни. Факт, има експорт, сподели той. 

По думите му в армията в никакъв случай не е имало безпорядък.

„ Колегите преди нас бяха напреднали много във връзка с модернизацията. Естествено оставиха ни някакво „ завещание ”, с което да се оправим ”, сподели още Стоянов.

Следващите F-16 ще се забавят и ще са по-скъпи

„ Проверката на контракта (със САЩ) е направена от предното управление. За нас остана да подготвим план за капиталов разход. След това би трябвало да мине през Министерски съвет, Народно събрание. Ако това не се случи през октомври, тогава офертата ще бъде върната назад и ще имаме ново закъснение ", сподели Стоянов. От думите му се разбра, че в случай че Народното събрание не вземе бързо решение, което е съвсем невероятно в този времеви период, с изключение на забавянето и цената за втория пакет от Ф-16 ще се увеличи.

Ветото на закона за ратификация на контракта за покупката на Ф-16 е била поради метода на осъществяване на състезанието, а не поради самия аероплан, който е прекрасен, въпреки и безценен, по думите на Стоянов. Той съобщи, че няма ескадрила в света, която да е единствено от 8 самолета и самолетите в българските Военновъздушни сили би трябвало да са 12 до 16.

С минимална летателна подготовка, под границата на допустимата, МиГ-29 ще летят до лятото на 2023 година, сподели служебният министър, чийто професионален опит е минал във Военновъздушни сили. 

" Ресурсът, с който разполагаме не е задоволителен. На 29 и 30 август ще се срещна с полския министър на защитата. На 7 септември зам.-министърът на защитата отпътува за Полша. Надявам се да реализираме единодушие и да вземем тези 6 мотори, които към този момент се ремонтирани, с цел да може да се води регулярна летателна активност ”, сподели още министърът на защитата.

Армията и дронове на границата

Над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни. Ще се употребяват дронове, с цел да се понижи мигрантската вълна ", съобщи Димитър Стоянов след злополуката със починалите служители на реда. Тази заран рейс с мигранти блъсна патрулка в Бургас при гонка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР